Is Nederland klaar met de intelligente lockdown?

Zaterdag met mijn echtgenote Indira even in het centrum van Hoofddorp een paar boodschappen gedaan. Bij aankomst in de parkeergarage, waar vooral in het midden nog steeds heel veel vrije plekken waren om te parkeren, viel het Indira meteen op dat het drukker was dan de afgelopen weken.


Lopend vanaf de ondergrondse parkeergarage naar de Lidl zagen we dat heel veel winkels de deuren weer hadden geopend of daarmee bezig waren. Bij de entree van de winkels worden de bezoekers gewezen op de door de winkelier bedachte Coronaregels.


Na de lunch moesten we naar de IKEA in Haarlem om een bestelling op te halen. Ik moet zeggen, alle complimenten voor de IKEA. De winkel is dicht maar je kunt online je bestelling plaatsen. Je krijgt dan een tijd toegewezen wanneer je de bestelde goederen op kunt halen bij de winkel. Ondertussen gaat het personeel met een winkelkar je bestelling in de winkel verzamelen. Wij konden de bestelling tussen 2 en 4 uur in de middag afhalen. Bij aankomst moet je de auto parkeren in de parkeergarage naast de winkel. Alle overige parkeergelegenheden rond de winkel waren met lint afgezet. Bij de ingang van de winkel moesten we ons melden en vervolgens werd de winkelkar met de door ons online bestelde en betaalde artikelen. Voor deze service rekent IKEA wel iets extra's. Het bedrag is afhankelijk van het gewicht van de goederen. Buiten stond iedereen op gepaste afstand van elkaar te wachten. Al met al kostte het ons nog geen half uur.


Op de terugweg naar Hoofddorp besloten we om even via Cruquius te rijden om te kijken of Jysk open is. We zijn de slaapkamers van de nauwelijks nog thuis slapende kinderen bezig zijn en er andere bedden aangeschaft moeten worden.
Bij Cruquius heb je onder anderen een groot tuincentrum, een Gamma, Praxis, Mediamarkt en heel veel zaken voor de inrichting van je huis met andere woorden een zogenoemde meubelboulevard. Gelijk toen we de straat naar het tuincentrum en de meubelboulevard inreden schrokken we ons een ongeluk. Het stond echt helemaal vol met auto’s. Aan het aantal auto’s was echt geen verschil te zien tussen een normale zaterdagmiddag en deze ‘blijf zoveel mogelijk binnen’ zaterdagmiddag.
Dus ik legde Indira meteen de vraag voor wat nu te doen. Jysk was vanuit de rijrichting de laatste winkel en uitgerekend daar waren nog wel een aantal vrije parkeerplekken.We parkeerden voor de deur en besloten toch even een kijkje te gaan nemen. In de winkel voelde het gewoon niet prettig. Bij de kassa stonden een aantal medewerkers. Bij de bedden aangekomen zagen we dat het enige personeelslid die we in de winkel zelf zagen op dat moment andere klanten aan het helpen was. Voor ons gevoel was ze zich daarbij niet voortdurend bewust dat ze daarbij tenminste 1,5 meter afstand moet houden. We besloten snel om de winkel zonder vragen te stellen te verlaten en om snel naar huis te gaan.

Winkeliers doen echt hun best om ervoor te zorgen dat men afstand houdt van elkaar. En ook verreweg de meeste mensen op straat en in de winkels lopen met een boog om andere mensen heen. Ook zie ik de afgelopen weken geen mensen met griep of verkoudheidsverschijnselen in de winkels. Toch maak ik mij ernstig zorgen voor de komende weken. De winkeliers willen kennelijk graag weer open en de mensen willen kennelijk weer naar buiten. De roep om de kinderen weer naar school te laten gaan wordt groter. Men wil dat de rechtbanken en andere openbare instellingen weer opengaan. Het ziet er naar uit dat Nederland weer massaal in beweging gaat komen. Ook het openbaar vervoer zal weer vol stromen met mensen. Het gevolg zal zijn dat het steeds lastiger wordt om elkaar en vooral het Coronavirus te ontwijken. 

 

Ik hou mijn hart vast.